Školní jídelna / Jídelní blog

20.2. 2018 | Autor: Monika Moorová

Existuje množství způsobů, jak zjistit kvalitu potravin, které nakupujeme. A nemusíte být žádní odborníci.

Pouhým pohledem zjistíte, které potraviny jsou kvalitní a které byste už raději neměli kupovat a měli byste se jim zdaleka vyhýbat. My vám ukážeme rychlý test kvality potravin, který si můžete udělát sami doma nebo už rovnou v supermarketu.

Bylinky a naťová zelenina

Vezmete si do ruky byliny, nať ze zeleniny nebo třeba kopr a pokud vám listy přilehnou k ruce je zboží už hodně povadlé. Pokud jsou lístky příliš tmavé a stonky dlouhé, obsahují s velkou pravděpodobností příliš dusičnanů. Čerstvé byliny jsou pěkně vzpřímené a nať u zeleniny je vždy krásně přírodně zelená.

Sýr

Snadno rozeznáte sýr, který je nekvalitní a obsahuje rostlinné tuky. Pokud takový sýr necháte na vzduchu rozkrojený a bez obalu, popraská vám. Pokud necháte venku při pokojové teplotě kvalitní sýr, bude pouze měkčí. Pokud vám sýr vyschne nebo se na něm objeví vlhkost, raději ho vyhoďte a kupte nějaký kvalitní.

Zmrzlina

Nechte vaši oblíbenou zmrzlinu roztát při pokojové teplotě a sledujte, co se s ní stane. Pokud obsahuje rostlinné tuky, zůstane zmrazená delší dobu a nakonec roztaje na kapalinu. Kvalitní zmrzlina roztaje do husté krémové hmoty.

Kuřecí maso

Všimněte si bílých pruhů na kuřecích prsou. Pokud jsou příliš hrubé a znatelné, bylo kuře "vyhnané" růstovými hormony. Barva kuřecích prsou je také důležitá. Pokud je nažloutlá, maso není čerstvé. Syrová kuřecí prsa by měla být pěkně růžová a neměla by být příliš měkká.

Mražená zelenina

Sama o sobě není mražená zelenina zdravá a čerstvá už vůbec ne. Pokud však už po ní sáhnete, zkontrolujte, zda balíček není plný sněhu a ledu. Je to dost komplikované, jelikož výrobci dělají neprůhledné obaly, ale zkuste to hmatem. Pokud je plná sněhu a ledu, zelenina nebyla dobře skladována a už není zrovna nejkvalitnější.

Med

Nekvalitní med doslova kape, naopak ten kvalitní stéká hrubým a poměrně dost hustým proudem. Chuť je rovněž jiná. Pokud ochutnáte med a má výrazně až štiplavě sladkou chuť, znamená to, že je "nastaven" pořádnou dávkou bílého cukru.

Ryby

Najít čerstvé ryby v supermarketu je docela komplikované, ale víme, jak si vybrat dobrou, respektive čerstvou, rybu. Čerstvá ryba by neměla mít zakalené oči. Žábry krásné jasné červené barvy mluví o kvalitě a zdraví vybrané ryby. Povrch ryby by měl být kovově lesklý a kostra pevně připevněna k tělu.

v diskusi je 0 příspěvků

18.1. 2018 | Autor: Kolektiv MŠ

Složení přírodního kváskového chleba:

přírodní kvásek, celozrnná žitná mouka, sůl, lněné semínko, kmín, voda.

Jedná se o přírodní proces 3 stupňového kvašení.

Žito je velmi prospěšné pro lidský organismus. Obsahuje bílkoviny, uhlovodany, tělu prospěšný tuk a mimo jiné i draslík, který je důležitým prvkem pro výživu slinivky břišní. Proto je tento chléb velmi vhodný u onemocnění diabetes mellitus /cukrovky/ - nezatěžuje trávicí orgány. Vůbec nejdůležitějším prvkem, který obsahuje žitný chléb je fluorid vápenatý. Tento prvek je hlavní stavební složkou zubů a kostí ....

Další přednosti celožitného kváskového chleba :

  • čistí krev
  • vyživuje nervový systém
  • posiluje svalový systém
  • upravuje trávení

Dlouho jsme hledali dodavatele tohoto druhu pečiva. A teď Vás informujeme o tom co Vašim dětem podáváme.

v diskusi je 0 příspěvků

18.1. 2018 | Autor: Kolektiv MŠ

Houba, jež žije na stromech, z nich čerpá sílu.

Možná i proto má hlíva téměř zázračné vlastnosti. Její schopnost výrazně posilovat imunitu dokládá řada studií, přitom se jedná o přírodní prostředek bez negativních účinků, který má i řadu dalších příznivých vlastností. A také skvěle chutná!

Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků, nejcennější jsou však látky zvané glukany. Mají na lidské zdraví více než příznivé účinky. Podporují imunitní systém, přímo zv yšují tvorbu protilátek proti patogenním bakteriím virům i plísním . Vedle třapatky nachové, echinacey, jde opravdu o nejvý znamnější imunostimulátor, který lze navíc užívat bez obav dlouhodoběji.

  • Zvyšují tvorbu červených krvinek, čímž posilují výkonnost a v italitu.
  • Likvidují nebezpečné volné radikály, jež ohrožují naše zdraví.
  • Osvědčily se rovněž při ozařování, kdy mírní negativní účinky, a mají navíc i preventivní účinky proti zhoubnému bujení.
  • Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Jsou velmi prospěšné při alergiích všeho druhu.
  • Použití v naši kuchyni : do polévek a při přípravě masa.

v diskusi je 0 příspěvků

18.1. 2018 | Autor: Kolektiv MŠ

Proč naše MŠ kupuje pro svoje děti dražší vejce od slepic chovaných na farmě?

Čerstvá vajíčka od slepic krmených vybraným krmivem z vlastních zdrojů, které se skládá z pšenice,  ječmene kukuřice, potravinářského oleje a minerálního doplňku bez podávání léčiv, hormonů,  anabolik a jiných umělých látek. Pasou se ve výběhu na trávě.

Posuďte sami, zda vejce z chovu v klecích jsou tím, co  ze zdravotního i etického hlediska patří  na náš stůl.

"Kazíme si život tím, že přijímáme všechno, místo abychom si vybírali pouze to nejlepší." Jacques Chardonne

Všichni se podílíme na způsobu chovu hospodářských zvířat – v tomto případě slepic. Bohužel 97 % vajec prodávaných v České republice pochází od slepic, které svůj život tráví v drátěných  klecích. Na jednu slepici připadá plocha o něco menší než list papíru A4. Rozpětí jejích křídel  přitom činí téměř jeden metr.  Nízká výška klece jim brání v přirozeném pohybu hlavy. Slepice však  netrpí jen nedostatkem pohybu  – prostředí holé klece jim neumožňuje naplnit přirozené potřeby,  jako je hrabání, popelení, hřadování a stavba hnízda. Slepice v tomto prostředí nemohou navaz ovat  normální společenské vztahy a následkem je chronický stres. Drátěná podlaha navíc vážně  poškozuje jejich končetiny. 

Tyto faktory vedou k vážným poruchám chování. Slepice mají například přirozenou potřebu se  pravidelně popelit v půdě (zbavují se tím n adbytečného tuku a  parazitů). Potřeba této aktivity je natolik silná, že se slepice  začne „válet“ v drátěné kleci. To ji však nemůže uspokojit,  pohyb proto stereotypně opakuje znovu a znovu. Ve stejném  okamžiku na ni může sousední slepice stoupnout a způso bit jí  zranění, především dlouhými drápy. Další poruchou chování je  vzájemný kanibalismus. Slepicím se někdy preventivně  odřezává kus zobáku .

V drasticky přeplněných klecích si slepice navzájem způsobují zranění.

Nosné slepice jsou menšího vzrůstu než  brojleři, a jsou tedy ušetřeny zhoubných následků  nadměrného množství svaloviny. Genetické manipulace se však místo toho soustředí na zvýšení  produkce vajec  – zatímco dříve slepice snášely ročně jen několik vajec, dnes jich produkují stovky.  Nosnice navíc  žijí ve špinavém a velmi zapáchajícím prostředí. Není divu, že také trpí širokou  škálou nemocí. 

Mnoho slepic onemocní osteoporózou. Příčinou je především omezený pohyb a nedostatek vápníku  v důsledku nadměrného množství produkovaných vajec. Křehké kosti s tojí až za 35% úmrtími a  taková smrt bývá zdlouhavá a bolestivá. Dalším problémem jsou zraněné, deformované končetiny  způsobené nepřirozenou drátěnou podlahou. Poraněné drápy podněcují kanibalismus, zraněná  slepice nemá kam utéci. Vyklované rány dále přita hují infekce. Mnoho slepic zemře a živí ptáci  jsou často nuceni žít vedle mrtvých či umírajících. Ve snaze zvýšit produkci vajec je ptákům  manipulováno se světlem  – vytváří se „umělý den“. 

Jelikož kohoutci nemohou snášet vajíčka a nosná plemena mají příli š málo masa, jsou pro majitele  farmy bezvýznamní. Jsou proto hned po narození hromadně vybíjeni  – nejčastěji v plynové komoře  či rozemletím zaživa.

v diskusi je 0 příspěvků