Kontaktujte nás na telefonech 596 621 005, 602 412 569
E-mail / Kontaktní formulář info.mshornicka@seznam.cz
Pouhým pohledem zjistíte, které potraviny jsou kvalitní a které byste už raději neměli kupovat a měli byste se jim zdaleka vyhýbat. My vám ukážeme rychlý test kvality potravin, který si můžete udělát sami doma nebo už rovnou v supermarketu.
Vezmete si do ruky byliny, nať ze zeleniny nebo třeba kopr a pokud vám listy přilehnou k ruce je zboží už hodně povadlé. Pokud jsou lístky příliš tmavé a stonky dlouhé, obsahují s velkou pravděpodobností příliš dusičnanů. Čerstvé byliny jsou pěkně vzpřímené a nať u zeleniny je vždy krásně přírodně zelená.
Snadno rozeznáte sýr, který je nekvalitní a obsahuje rostlinné tuky. Pokud takový sýr necháte na vzduchu rozkrojený a bez obalu, popraská vám. Pokud necháte venku při pokojové teplotě kvalitní sýr, bude pouze měkčí. Pokud vám sýr vyschne nebo se na něm objeví vlhkost, raději ho vyhoďte a kupte nějaký kvalitní.
Nechte vaši oblíbenou zmrzlinu roztát při pokojové teplotě a sledujte, co se s ní stane. Pokud obsahuje rostlinné tuky, zůstane zmrazená delší dobu a nakonec roztaje na kapalinu. Kvalitní zmrzlina roztaje do husté krémové hmoty.
Všimněte si bílých pruhů na kuřecích prsou. Pokud jsou příliš hrubé a znatelné, bylo kuře "vyhnané" růstovými hormony. Barva kuřecích prsou je také důležitá. Pokud je nažloutlá, maso není čerstvé. Syrová kuřecí prsa by měla být pěkně růžová a neměla by být příliš měkká.
Sama o sobě není mražená zelenina zdravá a čerstvá už vůbec ne. Pokud však už po ní sáhnete, zkontrolujte, zda balíček není plný sněhu a ledu. Je to dost komplikované, jelikož výrobci dělají neprůhledné obaly, ale zkuste to hmatem. Pokud je plná sněhu a ledu, zelenina nebyla dobře skladována a už není zrovna nejkvalitnější.
Nekvalitní med doslova kape, naopak ten kvalitní stéká hrubým a poměrně dost hustým proudem. Chuť je rovněž jiná. Pokud ochutnáte med a má výrazně až štiplavě sladkou chuť, znamená to, že je "nastaven" pořádnou dávkou bílého cukru.
Najít čerstvé ryby v supermarketu je docela komplikované, ale víme, jak si vybrat dobrou, respektive čerstvou, rybu. Čerstvá ryba by neměla mít zakalené oči. Žábry krásné jasné červené barvy mluví o kvalitě a zdraví vybrané ryby. Povrch ryby by měl být kovově lesklý a kostra pevně připevněna k tělu.
přírodní kvásek, celozrnná žitná mouka, sůl, lněné semínko, kmín, voda.
Jedná se o přírodní proces 3 stupňového kvašení.
Žito je velmi prospěšné pro lidský organismus. Obsahuje bílkoviny, uhlovodany, tělu prospěšný tuk a mimo jiné i draslík, který je důležitým prvkem pro výživu slinivky břišní. Proto je tento chléb velmi vhodný u onemocnění diabetes mellitus /cukrovky/ - nezatěžuje trávicí orgány. Vůbec nejdůležitějším prvkem, který obsahuje žitný chléb je fluorid vápenatý. Tento prvek je hlavní stavební složkou zubů a kostí ....
Další přednosti celožitného kváskového chleba :
Dlouho jsme hledali dodavatele tohoto druhu pečiva. A teď Vás informujeme o tom co Vašim dětem podáváme.
Možná i proto má hlíva téměř zázračné vlastnosti. Její schopnost výrazně posilovat imunitu dokládá řada studií, přitom se jedná o přírodní prostředek bez negativních účinků, který má i řadu dalších příznivých vlastností. A také skvěle chutná!
Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků, nejcennější jsou však látky zvané glukany. Mají na lidské zdraví více než příznivé účinky. Podporují imunitní systém, přímo zv yšují tvorbu protilátek proti patogenním bakteriím virům i plísním . Vedle třapatky nachové, echinacey, jde opravdu o nejvý znamnější imunostimulátor, který lze navíc užívat bez obav dlouhodoběji.
Čerstvá vajíčka od slepic krmených vybraným krmivem z vlastních zdrojů, které se skládá z pšenice, ječmene kukuřice, potravinářského oleje a minerálního doplňku bez podávání léčiv, hormonů, anabolik a jiných umělých látek. Pasou se ve výběhu na trávě.
Posuďte sami, zda vejce z chovu v klecích jsou tím, co ze zdravotního i etického hlediska patří na náš stůl.
"Kazíme si život tím, že přijímáme všechno, místo abychom si vybírali pouze to nejlepší." Jacques Chardonne
Všichni se podílíme na způsobu chovu hospodářských zvířat – v tomto případě slepic. Bohužel 97 % vajec prodávaných v České republice pochází od slepic, které svůj život tráví v drátěných klecích. Na jednu slepici připadá plocha o něco menší než list papíru A4. Rozpětí jejích křídel přitom činí téměř jeden metr. Nízká výška klece jim brání v přirozeném pohybu hlavy. Slepice však netrpí jen nedostatkem pohybu – prostředí holé klece jim neumožňuje naplnit přirozené potřeby, jako je hrabání, popelení, hřadování a stavba hnízda. Slepice v tomto prostředí nemohou navaz ovat normální společenské vztahy a následkem je chronický stres. Drátěná podlaha navíc vážně poškozuje jejich končetiny.
Tyto faktory vedou k vážným poruchám chování. Slepice mají například přirozenou potřebu se pravidelně popelit v půdě (zbavují se tím n adbytečného tuku a parazitů). Potřeba této aktivity je natolik silná, že se slepice začne „válet“ v drátěné kleci. To ji však nemůže uspokojit, pohyb proto stereotypně opakuje znovu a znovu. Ve stejném okamžiku na ni může sousední slepice stoupnout a způso bit jí zranění, především dlouhými drápy. Další poruchou chování je vzájemný kanibalismus. Slepicím se někdy preventivně odřezává kus zobáku .
V drasticky přeplněných klecích si slepice navzájem způsobují zranění.
Nosné slepice jsou menšího vzrůstu než brojleři, a jsou tedy ušetřeny zhoubných následků nadměrného množství svaloviny. Genetické manipulace se však místo toho soustředí na zvýšení produkce vajec – zatímco dříve slepice snášely ročně jen několik vajec, dnes jich produkují stovky. Nosnice navíc žijí ve špinavém a velmi zapáchajícím prostředí. Není divu, že také trpí širokou škálou nemocí.
Mnoho slepic onemocní osteoporózou. Příčinou je především omezený pohyb a nedostatek vápníku v důsledku nadměrného množství produkovaných vajec. Křehké kosti s tojí až za 35% úmrtími a taková smrt bývá zdlouhavá a bolestivá. Dalším problémem jsou zraněné, deformované končetiny způsobené nepřirozenou drátěnou podlahou. Poraněné drápy podněcují kanibalismus, zraněná slepice nemá kam utéci. Vyklované rány dále přita hují infekce. Mnoho slepic zemře a živí ptáci jsou často nuceni žít vedle mrtvých či umírajících. Ve snaze zvýšit produkci vajec je ptákům manipulováno se světlem – vytváří se „umělý den“.
Jelikož kohoutci nemohou snášet vajíčka a nosná plemena mají příli š málo masa, jsou pro majitele farmy bezvýznamní. Jsou proto hned po narození hromadně vybíjeni – nejčastěji v plynové komoře či rozemletím zaživa.